Veslování – zkuste ho taky!

David K.   24 prosince, 2018   Žádný komentář

Pokud jde o vodní pohybové aktivity, existuje jich opravdu bezpočet. Některé z nich však nelze realizovat ani u nás, a to třeba proto, že tu nemáme moře a velké vlny. Jestliže se však začnete zajímat o jeden z nejpopulárnějších vodních sportů v Čechách, vyjde vám pochopitelně veslování. Sport, s nímž se pojí celkem dlouhá minulost a o němž vám přinášíme podrobnější informace.

Jak vypadá veslice?

Na úvod by bylo vhodné zmínit, že veslování je vytrvalostní aktivitou, ke které je zapotřebí loď odpovídajících rozměrů a provedení. Té se říká veslice. Její nedílnou součástí jsou pochopitelně pádla v odpovídajícím počtu podle toho, pro kolik lidí daná loď je. Cílem tohoto sportu je urazit danou vzdálenost po vodě v co nejkratším čase.

Samotná loď se pochopitelně skládá hned z několika důležitých součástí. A to jsou slajd, krakovec, křídlo, havlinka, nohávky, kačena, kormidlo a kopyto. Své názvosloví mezi sebou mají také veslaři na lodi. Vždy se začíná od přídě, takže od háčka, přes dvojku, trojku a podobně. Poslední člen lodi je nazýván jako štrok. Pokud bychom tento výraz měli co možná nejvíce počeštit, představte si pod ním veslovoda.

Když už jsme v kompletní prezentaci tohoto sportovního náčiní, neměli bychom zapomínat ani na veslo, které se skládá ze dvou důležitých částí. Je to věneček a pačina. Rozhodně se nesnažte veslu říkat pádlo, protože to je úplně něco jiného.

Jaké jsou disciplíny veslování?

Podle toho, kolik osob sedí v lodi, jak dlouhá se jede trasa, zda je přítomen kormidelník a podle řady dalších faktorů dochází k rozlišování jednotlivých kategorií veslování. Je to skif, dvojskif, dvojka bez kormidelníka, dvojka s kormidelníkem, nepárová čtyřka bez kormidelníka a s kormidelníkem, párová čtyřka bez kormidelníka a s kormidelníkem, osma a párová osma.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.