Co je to vegetariánství?

David K.   12 března, 2018   Žádný komentář

Vegetarián – pojem, s nímž se v dnešní době setkáváme stále častěji. Mnohdy je tento výraz vyjádřením samotného životního stylu konkrétního jedince. Vzhledem k tomu, že prapůvod označení pochází z anglického slova „vegetable“ neboli zelenina, jistě si mnozí domyslí, co to vegetariánství vlastně je.

Ve zjednodušené formě lze říci, že jde o lidi, kteří do svého jídelníčku nezahrnují žádné maso, respektive se vyhýbají jatečním pochutinám. Existuje bezpochyby i několik odnoží, s nimiž vás však seznámíme postupně. Pro úvod a představu o významu vegetariánství to prozatím stačí.

Historie vegetariánství

Jestliže vás zajímají kořeny tohoto životního stylu, určitě musíte zabrousit až do 6. století př. n. l. A to konkrétně do Indie, kde vznikly první zmínky o skupinách lidí, jež nechtěli páchat násilí na zvířatech, a proto odmítali jejich pojídání. Ve své podstatě šlo o filozofické a náboženské smýšlení.

Od té doby uběhla do 20. století velice dlouhá cesta, která z vegetariánství udělala specifický pohled na život, stravu, myšlení a další oblasti.

Proč se stát vegetariánem?

Odpovědi na tuto otázku samozřejmě vychází z vnitřních hodnot konkrétního jedince a jeho vlastního cítění. Každý člověk má zcela jiné pohnutky proto, stát se plnohodnotným nebo alespoň částečným vegetariánem. Zde je krátký výčet těch největší důvodů.

  • Etika a náboženství – Velká láska ke zvířatům. Ta vám nedovolí pozřít zvířecí maso. Tato myšlenka je zároveň zakomponována v mnoha náboženských směrech.
  • Ekologie – Zabíjení zvířat a jejich následné zpracování není ideální cestou pro životní prostředí.
  • Zdraví – Lidé jsou přesvědčeni o tom, že omezení konzumace masa prospěje jejich organismu.
  • Kultura – Jedinci vyrůstající v komunitě lidí, jež tomuto životnímu směru dávají zelenou.
  • Styl – Mnohdy se k vegetariánům řadí lidé razící tuto filozofii především z důvodu novodobým trendů.

Jaké jsou typy vegetariánské stravy?

Autor: Martino!

Námi uvedenou obecnou definici výrazu vegetariánství v úvodu tohoto článku se pokusíme trochu rozvést, abychom vás seznámili i s dalšími odnožemi. Jsou to tři nejznámější typy, které se odlišují hlavně tím, co konkrétní jedinec konzumuje.

Nejrozšířenější jsou laktoovovegetariáni. Ti se obejdou bez masa, ale dopřávají si jiné živočišné produkty, jako je med, vejce či mléčné výrobky. Obdobně jsou na tom laktovegetariáni vyhýbající se vejcím. Opakem toho jsou ovovegetariáni, v jejichž jídelníčku v žádném případě nenarazíte na mléčné výrobky.

Tou nejomezenější skupinou jsou pak čistokrevní vegani. Ti se vyhýbají snad všem živočišným produktům – maso, vejce, mléčné výrobky a med. Někteří jedinci v tomto směru zachází natolik daleko, že odmítají v každodenním životě používat věci, jež vznikly z jakéhokoliv zvířete – kosmetické preparáty, kůže, vlna, apod.

Je vegetariánství zdraví prospěšné?

Na tuto otázku existuje velice jednoduchá odpověď. Je to právě Světová zdravotní organizace, která vegetariánství přijímá jako běžnou stravu, čímž dokazuje, že obsahuje vše, co ke každodennímu žití lidské tělo potřebuje. I přesto, že vynecháte maso, nebudete omezováni z pohledu příjmu bílkovin, minerálů, vitamínů a energie.

Mnohé vegetariánské recepty dokonce předčí ty klasické a mohou vám pomoci při hubnutí nebo naopak v období vyšších pohybových aktivit.

Vegetariánství je tedy o zvyku, experimentování a životním stylu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.